Er du nysgerrig på, hvad et bad koster? Der er desværre ikke et entydigt svar på, hvad vandet koster, når du tager et bad. Det afhænger nemlig af, hvilket område du bor i og hvilken form for opvarmning, du bruger. Prisen på opvarmningen af vandet afhænger desuden af, hvilken energikilde du opvarmer dit hus med.
Læs med her og bliv klogere på, hvor meget vand man bruger på et bad, og hvad et brusebad egentlig koster.
Opvarmningsformen har betydning for din vandregning
Når man skal beregne, hvad et brusebad koster, er det vigtigt at kigge på opvarmningen af vandet. Måden, vandet opvarmes på, har nemlig betydning for din vandregning og dermed prisen på et brusebad. Hvis du bor i et område med billig fjernvarme, så går størstedelen af prisen på et brusebad til vandudgiften, mens en betydeligt mindre del går til opvarmningen af vandet. Et brusebad på 7 minutter vil som regel koste omkring 5 kr.
Derimod kan en elektrisk vandvarmer være en langt dyrere metode til vandopvarmning i forhold til fjernvarme. Ofte vil det typisk koste noget nær det dobbelte. Har du en elektrisk vandvarmer, kan du med fordel overveje at opgradere til en mere energieffektiv metode, hvis du vil betale mindre for brusebadet.
Hvor mange liter vand bruger man på et brusebad?
Det er helt forskelligt, hvor mange liter vand, hver husstand bruger pr. brusebad. Ifølge Bolius bruger danskerne i gennemsnit 6,5 minutter i badet, hvilket er lig med 78 liter vand pr. bad.
Mængden af vand, der bruges på et brusebad, afhænger dog af flere faktorer, herunder brusehovedets flow, hvor lang tid du bader og vandtrykket i bruseren.
Disse faktorer har betydning for hvor meget vand, der bruges under et brusebad:
Brusehovedets flow
Vandgennemstrømningen på dit brusehoved er en afgørende faktor for, hvor mange liter vand, du bruger på et bad. Ældre brusehoveder kan have en høj vandgennemstrømning på 15 liter pr. minut, mens vandbesparende brusehoveder ofte har et flow på omkring 6-9 liter pr. minut. Derfor kan det være en god idé at skifte dit brusehoved til et moderne brusehoved, der er vandbesparende.
Se også: Hele vores udvalg af håndvaskarmaturer og badekararmaturer fra nordiske brands.
Længden på badet
Den tid, du bruger i badet, har selvfølgelig også en betydning for, hvor mange liter vand, der går til. Korte brusebade på 5-10 minutter bruger naturligt mindre vand end længere brusebade. Tænk derfor over at tage kortere brusebade, hvis du vil spare på vandforbruget.
Vandtrykket
Vandtrykket i det område, hvor du bor, har også en indvirkning på, hvor meget vand, du bruger pr. bad. Et højere vandtryk kan føre til større gennemstrømning af vand, mens et lavere vandtryk automatisk vil betyde færre liter vand pr. bad.
Badevaner
Dine badevaner har også betydning for, hvor mange liter vand du bruger på et brusebad. Hvis du eksempelvis lader vandet løbe, mens du sæber dig ind eller vasker hår, er det med til at øge forbruget af vand. Husk derfor at slukke for vandet, mens du sæber dig ind, hvis du gerne vil spare på vandet.
Se også: Vores store udvalg af badeværelsesmøbler i træ og fliser til badeværelse.


Hvad koster en liter varmt vand?
Den gennemsnitlige pris for koldt vand er 6,3 øre pr. liter og 10,7 øre for varmt vand – inklusive opvarmning af vandet.
Overvej at tage koldere brusebade
Eftersom varmt vand koster en del mere end koldt vand, kan det altså godt betale sig at tage koldere brusebade og dermed spare på det varme vand. Det har en væsentlig betydning for dit samlede vandforbrug.
De fleste nye brusearmaturer har en indbygget termostat, der sikrer, at vandtemperaturen ikke overstiger 38 grader, med mindre du selv ændrer det. Det kan være en rigtig god idé at vælge denne form for termostat, når du vil spare penge på vandregningen.
Vil du have flere gode råd til, hvordan du nedsætter dit vandforbrug, kan du også med fordel læse vores blogindlæg om, hvordan du kan spare på vandet.